Pulpety rybne w sosie cytrnowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

smaczny,tani przepis.Polecam.

  • 50 min

Składniki:

  • 1kg. świeżego fileta z mintaja
    2 średnie cebule
    2 jajka
    1 średnia marchewka
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    5 płaskich łyżek bułki tartej
    1 pęczek zielonej cebulki
    1 pęczek koperku
    sos:
    50g. masła
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    200ml. bulionu rybnego
    50ml. śmietany 18%
    1 cytryna
    sól,pieprz cytrynowa do smaku

Pulpety rybne w sosie cytrnowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę,cebulę obieramy mielimy w maszynce do mielenia mięsa wraz z mintajem.Do ryby dodajemy jajka,bułkę tartą,posiekany koperek,mąkę ziemniaczaną,doprawiamy do smaku.Wszystko razem dokładnie mieszamy w misce.Zwilżonymi dłońmi porcjujemy i kształtujemy pulpety,obtaczamy w mące pszennej.Pulpety wrzucamy do garnka ze wrzątkiem,lekko solimy,gotujemy ok.15min. na średnim ogniu.W między czasie na patelni rozgrzewamy masło,podsypujemy mąką pszenną robiąc tak zwaną zasmażkę,zalewamy bulionem,gotujemy aż zgęstnieje.Cytrynę sparzamy wrzątkiem,ścieramy skórkę na tarce o najmniejszych oczkach(tylko żółta część),wyciskamy sok,dodajemy do sosu.Śmietanę hartujemy sosem,wlewamy z powrotem ,doprawiamy do smaku.Pulpety porcjujemy na talerze,polewamy sosem,podajemy z ziemniakami i surówkami,posypujemy posiekaną zieloną cebulką.SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy