Pulpety rybne w sosie cytrnowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę,cebulę obieramy mielimy w maszynce do mielenia mięsa wraz z mintajem.Do ryby dodajemy jajka,bułkę tartą,posiekany koperek,mąkę ziemniaczaną,doprawiamy do smaku.Wszystko razem dokładnie mieszamy w misce.Zwilżonymi dłońmi porcjujemy i kształtujemy pulpety,obtaczamy w mące pszennej.Pulpety wrzucamy do garnka ze wrzątkiem,lekko solimy,gotujemy ok.15min. na średnim ogniu.W między czasie na patelni rozgrzewamy masło,podsypujemy mąką pszenną robiąc tak zwaną zasmażkę,zalewamy bulionem,gotujemy aż zgęstnieje.Cytrynę sparzamy wrzątkiem,ścieramy skórkę na tarce o najmniejszych oczkach(tylko żółta część),wyciskamy sok,dodajemy do sosu.Śmietanę hartujemy sosem,wlewamy z powrotem ,doprawiamy do smaku.Pulpety porcjujemy na talerze,polewamy sosem,podajemy z ziemniakami i surówkami,posypujemy posiekaną zieloną cebulką.SMACZNEGO.
Komentarze