Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i mielimy. Zmielone mięso przekładamy do miski i dodajemy do niego jajko, namoczoną i zmieloną bułkę czerstwą, bułkę tartą, kasze mannę, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i przyprawy do smaku. Wyrabiamy wszystko na masę, tak jak na mielone. Z masy formujemy okrągłe kulki.
2.W 1 litrze wody rozpuszczamy kostkę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się płynu wrzucamy pulpety obtoczone w mączce ziemniaczanej. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy ok. 30 minut. Doprawiamy przyprawami do smaku. Na sam koniec 2 łyżki mąki pszennej rozprowadzamy z ¼ wody i wlewamy, aby zagęścić sos. Chwilę jeszcze gotujemy i zdejmujemy z ognia.
Komentarze