Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pychotka:)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 duży filet z kurczaka
    1 jajko
    ½ bułki czerstwej
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki kaszy manny
    1 kostka rosołowa
    2 marchewki
    1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie

Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pulpeciki w sosie pomidorowym 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i mielimy. Zmielone mięso przekładamy do miski i dodajemy do niego jajko, namoczoną i zmieloną bułkę czerstwą, bułkę tartą, kasze mannę, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i przyprawy do smaku. Wyrabiamy wszystko na masę, tak jak na mielone. Z masy formujemy okrągłe kulki.
  • pulpeciki w sosie pomidorowym 2. W 1 litrze wody rozpuszczamy kostkę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się płynu wrzucamy pulpety obtoczone w mączce ziemniaczanej. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy ok. 30 minut. Doprawiamy przyprawami do smaku. Na sam koniec 2 łyżki mąki pszennej rozprowadzamy z ¼ wody i wlewamy, aby zagęścić sos. Chwilę jeszcze gotujemy i zdejmujemy z ognia.

Komentarze

Podobne przepisy