Ptysiowe babeczki

0 (0 ocen)

Pyszny ptysiowy deser z nutą budyniową oraz truskawkami. Coś dla małych i dużych łasuchów.

Składniki:

  • Ciasto:
    ok. 300gr mąki pszennej
    1kostka margaryny
    200ml mleka
    250-300ml wody
    łyżeczka soli
    5jaj

    masa budyniowa:
    750-800ml schłodzonego mleka
    8łyżek cukru
    2opakowania cukru waniliowego
    kostka margaryny
    7łyżek cukru pudru
    1/4szkl.wody
    2łyżki żelatyny

    Dodatkowo:
    truskawki

Ptysiowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wodę i mleko zagotuj. Dodaj margarynę i sól, następnie dodaj mąkę. Gotuj przez 5min. Gotową masę ostudź i dodaj jajka, utrzyj na puch. Za pomocą szprycy wyciskamy nie duże płaskie babeczki. Piec ok.25min w 180C.
  • 2. Masa budyniowa: Ugotuj budyń, ostudź. Dodaj cukier puder oraz porcjami margarynę. Żelatynę rozpuść w wrzącej wodzie. Pozostaw do lekkiego stężenia i połącz z kremem. Za pomocą szprycy wykładamy delikatnie masę na ptysie. Udekorować truskawkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy