Pszenne bagietki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis chwili gdy miałam ochotę na zapiekanki.Wykorzystałam przepis na chlebek z małą zmianą i mam pyszne bagietki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 80 dag mąki pszennej(babuni z "Biedronki"
    5 dag(pół kostki)drożdży
    2 szklanki mleka
    1 łyżka soli
    1 łyżeczka cukru

Pszenne bagietki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie ciasta 1. Mleko podgrzać-odlać pół szklanki a w reszcie rozpuścić drożdże i cukier.Dodać 2 łyżki mąki i wymieszać.Odstawić w ciepłe miejsce do rośnięcia.Resztę mąki przesiać do miski,dodać mleko,sól i wyrośnięty rozczyn.Wymieszać i wyrobić gładkie ciasto-można dodać w razie potrzeby trochę mąki.Miskę przykryć i odstawić do rośnięcia.
  • Uformowane bagietki 2. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić.Podzielić na pięć części i formować bagietki.Ułożyć na blasze i zostawić do rośnięcia.
  • Wtrośnięte bagietki przed pieczeniem 3. Rozgrzać piekarnik.Wyrośnięte bagietki ponacinać.Na blachę z bagietkami wstawić szklankę żaroodporną z zimną wodą.Blachę wstawić do gorącego piekarnika i piec bagietki 35 minut w 200 stopniach.

Komentarze

Podobne przepisy