Pszenne bagietki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać-odlać pół szklanki a w reszcie rozpuścić drożdże i cukier.Dodać 2 łyżki mąki i wymieszać.Odstawić w ciepłe miejsce do rośnięcia.Resztę mąki przesiać do miski,dodać mleko,sól i wyrośnięty rozczyn.Wymieszać i wyrobić gładkie ciasto-można dodać w razie potrzeby trochę mąki.Miskę przykryć i odstawić do rośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić.Podzielić na pięć części i formować bagietki.Ułożyć na blasze i zostawić do rośnięcia.
3.Rozgrzać piekarnik.Wyrośnięte bagietki ponacinać.Na blachę z bagietkami wstawić szklankę żaroodporną z zimną wodą.Blachę wstawić do gorącego piekarnika i piec bagietki 35 minut w 200 stopniach.
Komentarze