Pralinki czekoladowe z waflami ryżowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wafle ryżowe zmiksować.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej stawiając mniejszy garnek na drugi z wodą, ale nie powinien ten z czekoladą dotykać wody.
Foremkę silikonową wysmarować pędzelkiem maczając go w płynnej czekoladzie i wstawić foremkę do lodówki aby masa stężała.
Po kilku minutach wyjąć foremkę i znowu wysmarować warstwę czekolady po czym znowu wstawić do lodówki.
Znowu odczekać kilka minut i znowu posmarować foremkę czekoladą.
2.W każde wgłębienie wsypać odrobinę białej posypki i znowu forma powinna znaleźć się na kilka minut w lodówce.
Teraz przygotować nadzienie : zmiksowane wafle przesypać do miseczki, wlać śmietankę i czekoladę i wymieszać masę.
Z masy formować tyle kuleczek ile jest otworów w formie ( u mnie 15 ).
Gdy czekolada w foremkach się schłodzi powkładać w otwory kuleczki nadzienia lekko dociskając aby nadzienie przylegało do ścianek foremek.
Na koniec zalać nadzienie płynną czekoladą i wstawić foremkę z pralinkami do lodówki na co najmniej 30 minut aby wszystko ładnie się schłodziło.
Komentarze