- 350 g twarogu
- 4 jajka
- 130 g cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 15 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy i olejek cytrynowy do smaku
- 40 g masła
- 4 g żelatyny
- 250 g kremówki
Poznański tort serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg dwukrotnie zemleć. Dodać żółtka, masło oraz 25 g cukru i utrzeć. Powoli wlewać ciepłe mleko, mieszając. Dołożyć cukier waniliowy, olejek oraz obie mąki i wymieszać. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając porcjami 75 g cukru. Pianę delikatnie połączyć z masą serową za pomocą łyżki. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 40 min. w temp. 180 stopni. W tym czasie śmietanę zagotować z resztą cukru. Gdy ostygnie, dodać żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wody. Wymieszać, chłodzić przez całą noc, po czym ubić mikserem i rozsmarować na serniku. Tort udekorować według uznania. Smacznego :)
Komentarze