Poznański tort serowy

0 (0 ocen)

Przepyszne ciasto, łatwe w przygotowaniu :)

Składniki:

  • - 350 g twarogu
    - 4 jajka
    - 130 g cukru
    - 1/4 szklanki mleka
    - 15 g mąki pszennej
    - 20 g mąki ziemniaczanej
    - cukier waniliowy i olejek cytrynowy do smaku
    - 40 g masła
    - 4 g żelatyny
    - 250 g kremówki

Poznański tort serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg dwukrotnie zemleć. Dodać żółtka, masło oraz 25 g cukru i utrzeć. Powoli wlewać ciepłe mleko, mieszając. Dołożyć cukier waniliowy, olejek oraz obie mąki i wymieszać. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając porcjami 75 g cukru. Pianę delikatnie połączyć z masą serową za pomocą łyżki. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 40 min. w temp. 180 stopni. W tym czasie śmietanę zagotować z resztą cukru. Gdy ostygnie, dodać żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wody. Wymieszać, chłodzić przez całą noc, po czym ubić mikserem i rozsmarować na serniku. Tort udekorować według uznania. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy