Potrawka z ryżem i krewetkami w sosie słodko - kwaśnym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne i szybkie danie idealne dla osób, które uwielbiają owoce morza. Jeżeli ktoś nie przepada za krewetkami, można zastąpić je piersią z kurczaka.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Krewetki black tiger - 300 g
    Ryż biały - 100 g
    Duży ząbek czosnku (lub 2 małe)
    Łyżka masła
    2 papryki - 1 żółta, 1 czerwona
    Imbir w proszku - łyżeczka
    Słodka mielona papryka - łyżeczka
    Sos sojowy - 3 łyżki
    Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
    Woda - 2 łyżki
    Sól
    Pieprz
    Parmezan do starcia

Potrawka z ryżem i krewetkami w sosie słodko - kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.

    2. Paprykę kroimy na kawałki, podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i pieprzem.

    3. Krewetki obieramy ze skorupek, pozbawiamy jelit.

    4. Duży ząbek czosnku siekamy drobno.

    5. 1 dużą łyżkę masła rozgrzewamy na patelni, podsmażany czosnek, wrzucamy krewetki, podsmażamy chwilę.

    6. Robimy sos: koncentrat pomidorowy łączymy z sosem sojowym i wodą, dodajemy imbir w proszku, odrobinę soli, pieprzu i słodkiej papryki w proszku. Sos podgrzewamy na patelni, dodajemy paprykę i krewetki oraz ryż. Podgrzewamy, aż sos się odpowiednio zredukuje.

    7. Przed podaniem danie posypujemy startym parmezanem.

Komentarze

Podobne przepisy