Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym

4.43 (175 ocen)

  • 30 min

Przepis jest bardzo prosty, a przepyszny!

  • 30 min

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka (500g)
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    2 cebule
    1 marchewka
    1 puszka ananasów
    ryż (w zależności od osób)

    Sos:
    sok z jednej puszki ananasa
    3-4 łyżki octu winnego
    4 łyżki cukru
    1 szklanka keczupu (u mnie pikantny)
    1 łyżka startego świeżego imbiru
    1/2 szklanki wody
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    szczypta pieprzu cayenne (dla lubiących ostre)
    szczypta curry
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.43 (175 ocen)

Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć, pokroić w dużą kostkę, doprawić solą, pieprzem, odrobiną curry i przyprawą do kurczaka. Smażyć, aż się zarumieni.
  • 2. Teraz czas na sos. Wszystkie składniki dać do rondelka, zagotować i gotować na małym ogniu ok. 10 min od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Paprykę, marchewkę, cebulę i ananasa pokroić w kostkę. Smażyć na oliwie ok. 10 min, co jakiś czas mieszając. Dodać kurczaka i sos. Wymieszać i dusić jeszcze ok. 10-15 minut. Na końcu dodać rozpuszczoną mąkę w odrobinie wody. (Ja dodałam jeszcze trochę śmietanki dla złagodzenia ostrości ;)) Gotowym sosem polać ugotowany wcześniej ryż.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować