Bardzo proste i tanie danie. Idealne na szybki obiad.
30 min
Składniki:
- filet z piersi kurczaka
- sos słodko - kwaśny np. Łowicz lub Dawtona
- ryż
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- przyprawy: zioła prowasanskie, gyros, sól
Kurczak z ryżem w sosie słodko - kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 Gotujemy ryż w osolonej wodzie
2. Fileta myjemy, osuszamy i kroimy w niedużą kostkę.
3. Przygotowujemy marynatę: 3 łyżeczki gyrosa, 2 łyżeczki ziół prowasanskich i oliwa z oliwek lub olej rzepakowy. Maczamy w niej kurczaka i smażymy na rozgrzabym oleju ok. 1 minut.
4. Podgrzewamy sos.
5. Ryż polewamy sosem i na wierzch wykładamy kurczaka.
Komentarze