Ciasto z porzeczkami i bezą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny, lekki deser z kwaśnymi porzeczkami, które cudownie przełamują słodycz bezy.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg świeżych czerwonych porzeczek
    250 g - masła
    laska wanilii
    2 jajka
    4 - żółtka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    200 g - mąki
    1 łyżeczka - proszku do pieczenia

    Plus na chmurkę:
    4 - białka
    200 g - cukru
    szczypta soli

Ciasto z porzeczkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło połączyć z cukrem i ziarenkami zebranymi nożem z laski wanilii. Gdy skłądniki utrzemy na gładką masę dodajemy jajka oraz żółtka. W osobnym naczyniu przesiewamy obie mąki z proszkiem. Powoli wsypujemy do naszej masy, cały czas mieszając. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 25-30 min w temp 160st.
    Białka ubijamy z cukrem i odrobiną soli. Na podpieczone ciasto wsypujemy umyte porzeczki i delikatnie wykładamy szpatułką bezę. Zapiekamy do czasu zarumienienia się bezy (ok30 min)

Porady

Do białek dodajemy odrobinę soli, aby szybciej się ubijały. Ubijemy na szybkich obrotach, jajka powinny mieć temperaturę pokojową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy