Ciasto biszkoptowe z bezą i porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pracochłonne ciasto biszkoptowe – z bezą, czarnymi porzeczkami i bitą śmietaną w postaci dekoracji. Lekka beza, kwaskowe porzeczki i bita śmietana – to super połączenie ciasta biszkoptowego.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Tortownica o śr. 20 cm
    Składniki ciasto:
    3 duże jajka
    Sól do smaku
    ½ szklanki drobnego cukru
    ½ szklanki mąki tortowej Basia
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Masło do formy
    Nadzienie:
    1 l czarnych porzeczek
    3 łyżki cukru
    1 galaretka ciemna
    1 opakowanie śmietanki 305(300 ml)
    2 łyżki cukru pudru
    1 zagęstnik do śmietanki
    Beza:
    3 duże schłodzone białka
    ¾ szklanki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Bezy Beza

Ciasto biszkoptowe z bezą i porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka posolić, ubić z cukrem na puszysta masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać do ubitej masy jajecznej, delikatnie mieszać. Ciasto wylać do natłuszczonej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudzić, przekroić na pół9ciasto można upiec poprzedniego dnia).
    Porzeczki (część, niewielką zostawić do dekoracji)przełożyć do garczka z podwójnym dnem, podlać 3-4 łyżkami wody, zagotować, następnie przetrzeć przez metalowe sito. Dodać cukier, zagotować na niewielkim ogniu, wsypać galaretkę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia i lekkiego tężenia.
    Białka posolić, ubić na sztywno, Następnie porcjami dodawać cukier i dalej ubijać aż masa będzie szklista. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Na papierze do pieczenia narysować koło o śr. Formy do pieczenia, wyłożyć 3/4 bezy. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, wstawić bezę, zmniejszyć temp. do 120 stopni i piec 50 minut.
    Pozostałą bezę wyłożyć na górna część ciasta, zapiekać 10 w temp. 200 stopni.
    Na spodni krążek ciasta wyłożyć ½ gęstej masy porzeczkowej, schłodzić w lodówce. Następnie położyć delikatnie bezę, masę porzeczkową(2 łyżki zostawić do dekoracji), przykryć drugim krążkiem ciasta. Lekko docisnąć i chłodzić około 2 godzin.
    Schłodzoną śmietanę ubijać na średnich obrotach. Następnie porcjami dodawać cukier puder wymieszany z zagęstnikiem, ubijać na sztywną masę. Boki ciasta posmarować śmietaną. Wierzch udekorować za pomocą szprycy też śmietaną, kleksem masy porzeczkowej oraz porzeczkami. Ponownie schłodzić.

Porady

1.ciasto można delikatnie nasączyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietanka Czarna porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować