Pracochłonne ciasto biszkoptowe – z bezą, czarnymi porzeczkami i bitą śmietaną w postaci dekoracji. Lekka beza, kwaskowe porzeczki i bita śmietana – to super połączenie ciasta biszkoptowego.
1 godz. 20 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Tortownica o śr. 20 cm
Składniki ciasto:
3 duże jajka
Sól do smaku
½ szklanki drobnego cukru
½ szklanki mąki tortowej Basia
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masło do formy
Nadzienie:
1 l czarnych porzeczek
3 łyżki cukru
1 galaretka ciemna
1 opakowanie śmietanki 305(300 ml)
2 łyżki cukru pudru
1 zagęstnik do śmietanki
Beza:
3 duże schłodzone białka
¾ szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sól do smaku
Ciasto biszkoptowe z bezą i porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka posolić, ubić z cukrem na puszysta masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać do ubitej masy jajecznej, delikatnie mieszać. Ciasto wylać do natłuszczonej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudzić, przekroić na pół9ciasto można upiec poprzedniego dnia).
Porzeczki (część, niewielką zostawić do dekoracji)przełożyć do garczka z podwójnym dnem, podlać 3-4 łyżkami wody, zagotować, następnie przetrzeć przez metalowe sito. Dodać cukier, zagotować na niewielkim ogniu, wsypać galaretkę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia i lekkiego tężenia.
Białka posolić, ubić na sztywno, Następnie porcjami dodawać cukier i dalej ubijać aż masa będzie szklista. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Na papierze do pieczenia narysować koło o śr. Formy do pieczenia, wyłożyć 3/4 bezy. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, wstawić bezę, zmniejszyć temp. do 120 stopni i piec 50 minut.
Pozostałą bezę wyłożyć na górna część ciasta, zapiekać 10 w temp. 200 stopni.
Na spodni krążek ciasta wyłożyć ½ gęstej masy porzeczkowej, schłodzić w lodówce. Następnie położyć delikatnie bezę, masę porzeczkową(2 łyżki zostawić do dekoracji), przykryć drugim krążkiem ciasta. Lekko docisnąć i chłodzić około 2 godzin.
Schłodzoną śmietanę ubijać na średnich obrotach. Następnie porcjami dodawać cukier puder wymieszany z zagęstnikiem, ubijać na sztywną masę. Boki ciasta posmarować śmietaną. Wierzch udekorować za pomocą szprycy też śmietaną, kleksem masy porzeczkowej oraz porzeczkami. Ponownie schłodzić.
Komentarze