Pomarańczowy murzynek

0 (0 ocen)

Murzynek jest wilgotny i mocno czekoladowy. Nie przekłada się go konfiturą a wlewa ją do masy.

Składniki:


  • 1 i 1/4 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    125g masła
    100g gorzkiej czekolady
    300-400g konfitury pomarańczowej (można zastąpić inną)
    100g cukru
    szczypta soli
    2 jajka L
    3 łyżki mleka
    1 biała czekolada

Pomarańczowy murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

  • 2. W garnku roztapiamy masło, dodajemy posiekaną gorzką czekoladę, wyłączamy gaz i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Dodajemy konfiturę, jajka, sól i cukier. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Stopniowo dodajemy mąkę, krótko mieszając.
  • 3. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut. Studzimy.
  • 4. Przygotowujemy polewę: na patelni podgrzewamy masło wraz z czekoladą. Po chwili zdejmujemy z ognia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Polewę rozsmarowujemy na ciasto. Zostawiamy do zastygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy