Pomarańczowy krem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny krem pomarańczowy.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3/4 szkl soku z pomarańczy
    4 żółtka
    4 łyżki cukru
    100 g masła

Pomarańczowy krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka przekładamy do małego rondelka, dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy sok z pomarańczy.Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając.Gdy masa zacznie gęstnieć, zmniejszamy ogień(krem nie może się zagotować) i mieszamy cały czas podgrzewając ok. 2 minut. Po tym czasie zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy masło pokrojone w małe kawałki. Mieszamy aż masło się rozpuści.Masę przelewamy do słoika i ostudzoną wstawiamy do lodówki gdzie krem zgęstnieje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy