Półfrancuskie rogale z nadzieniem midowo-jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży,mleka i łyżki cukru zrobić zaczyn
Mąkę przesiać do miski i wlać roztrzepane jaja oraz cukier,wymieszać,dodać śmietanę i roztopione maslo.Zagnieść,podzielić na cztery części,każdą rozwałkować i posmarować masłem.Złożyć w koperty i włożyć do lodówki.
Nadzienie
Jabłka obrać,przepuścić przez siatkę do krojenia sałatek.Włożyć do garnka,dodać 2 łyżki miodu i łyżkę rozpuszczonej w odrobinie wrzątku żelatyny.
Ciasto wyjąć z lodówki i ponownie rozwałkować,posmarować masłem,zwinąć w koperty i włożyć do lodówki.Po tym czasie ciasto rozwałkować na placki,pokroić jak pizzę,nakładać nadzienie i zwijać rogale.Piec 15min.w temp.180'
Lukier
białko ubić z cukrem pudrem dodając sok z cytryny,polać rogale i posypać orzechami
Komentarze