Półfrancuskie rogale z nadzieniem midowo-jabłkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kocham piec słodkości dla rodziny,chociaż sama sporadycznie jadam takie łakocie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    100g.drożdży
    4 jaja
    0,5szkl.cukru
    150gmasła+100gdo smarowania
    0,5szkl.mleka
    1szkl.śmietany 18%
    Nadzienie
    10jabłek
    2łyzki miodu
    łyżka żelatyny
    Lukier
    1białko
    łyżka soku z cytryny
    0,5szkl.cukru pudru
    orzechy lub skórka pomarańczowa do posypania

Półfrancuskie rogale z nadzieniem midowo-jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży,mleka i łyżki cukru zrobić zaczyn
    Mąkę przesiać do miski i wlać roztrzepane jaja oraz cukier,wymieszać,dodać śmietanę i roztopione maslo.Zagnieść,podzielić na cztery części,każdą rozwałkować i posmarować masłem.Złożyć w koperty i włożyć do lodówki.
    Nadzienie
    Jabłka obrać,przepuścić przez siatkę do krojenia sałatek.Włożyć do garnka,dodać 2 łyżki miodu i łyżkę rozpuszczonej w odrobinie wrzątku żelatyny.
    Ciasto wyjąć z lodówki i ponownie rozwałkować,posmarować masłem,zwinąć w koperty i włożyć do lodówki.Po tym czasie ciasto rozwałkować na placki,pokroić jak pizzę,nakładać nadzienie i zwijać rogale.Piec 15min.w temp.180'
    Lukier
    białko ubić z cukrem pudrem dodając sok z cytryny,polać rogale i posypać orzechami

Komentarze

Podobne przepisy