Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem serowym

  • wyświetlono: 915 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Puszyste ładnie listkujące się ciasto drożdżowe i rozpływająca się w ustach masa serowa, delikatne mięciutkie, zachwycą dorosłych i dzieci, choć są czasochłonne warto je przygotować kiedy ma się czas, do filiżanki dobrej herbaty znakomite!

IMG_20190918_121058
  • 200min

Składniki

Składniki:
Ciasto drożdżowo-francuskie:
3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżka suchych drożdży u mnie dr.Oetker
1 jajko
1 szklanka ciepłego mleka
½ laski wanilii
3 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżki czubate rozpuszczonego masła
15 dag zimnego masła

Nadzienie:
20 dag twarożku gęstego
2 łyzki cukru
2 łyżki budyniu
2 łyżki mielonych migdałów
1 łyżka wiórek kokosowych białych
1 jajko
Ponadto:
1 roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania ciasta
cukier puder do oprószenia


Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem serowym

  • image-0hjlim31. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i szczyptą soli, z laski wanilii wydrążyć nasionka i wymieszać z ciepłym mlekiem, po czym wlać do mąki i wyrabiać ciasto-dość krótko, tylko do połączenia, wlać lekko ciepłe rozpuszczone masło (2 łyżki) i zagnieść ponownie, uformować lekko w naczyniu, przykryć szczelnie folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
  • image-25sofxq2. Schłodzone dobrze ciasto wykładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką-nie przesadzać z jej ilością!, rozwałkować delikatnie prostokąt o wym 30/15 cm , tak aby krótsze strony stanowiły górę i dół,położyć na ciescie paski zimnego masła, zostawiając wolne przestrzenie od brzegów bez masła, następnie ciasto złożyć tak jak składamy kartki papieru, zlepiamy brzegi do siebie i wałkujemy znów prostokąt, bez mąki do podsypywania, po schłodzeniu jest dość elastyczne i naprawdę nie ma takiej potrzeby.
  • 3. Po tej czynności ciasto wędruje znów do lodówki na około 45 minut , proces wałkowania i składania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie.
    Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na co najmniej 4 godziny do lodówki.
  • image-2403dpm4. Nadzienie:
    Twarożek ucieramy łyżką z budyniem, mielonymi migdałami, wiórkami oraz cukrem, wbijamy jajko i całość mieszamy.
  • image-0rryfgr5. Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed robieniem rogalików, powinno się ogrzać, wtedy wałkujemy na prostokąt o średnich wymiarach 60/30 cm kroimy na trójkąty zaczynajac od węższego boku,smarujemy serowym nadzieniem-to nic że wypływa bokami i zawijamy zaczynając od najszerszej podstawy którą delikatnie nacinamy przy końcu i rozchylamy na boki, do najmniejszej, zawinięte rogale układamy na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości –dość duże urosną!
  • image-0muyb756. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
    Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym jajkiem , wsadzamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy do mocnego zrumienienia około 25 minut.
  • image-1lcj6ry7. Upieczone i schlodzone rogaliki przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycietwarógsłodkościna deserna słodkociasto drożdżowedla dziecikuchnia polskaPoczęstunekcoś na słodkoDrożdżowe rogaleciasto półfrancuskieprzepis miesiąca_1000serowe nadzieniemaślane rogalerogale z serowym nadzieniemrogale z serem
 

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki z jabłkowym nadzieniem

Dodane przez: emiliana

Rogaliki z jabłkowym nadzieniem

Wszyscy pieką rogale marcińskie,...

Rogaliki z orzechowym nadzieniem

Dodane przez: alaaa

Rogaliki z orzechowym nadzieniem

Pyszne drożdżowe rogaliki z orzechowym...

ROGALIKI Z CIASTA PÓŁFRANCUSKIEGO Z NUTELLĄ

Dodane przez: magdzia44448

ROGALIKI Z CIASTA PÓŁFRANCUSKIEGO Z NUTELLĄ

Nie tylko dzieci je pokochają!...

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem różanym

Dodane przez: Kamilla

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem różanym

Przepis dostałam od koleżanki z...

Rogaliki półfrancuskie

Dodane przez: MarzenaM

Rogaliki półfrancuskie

Proste w wykonaniu, ciasto ma podwójne...

Makowe rogaliki z ciasta półfrancuskiego.

Dodane przez: Joanna Kryla

Makowe rogaliki z ciasta półfrancuskiego

Pyszne rogale pachnące świętami....