Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem serowym

4.5 (170 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Puszyste ładnie listkujące się ciasto drożdżowe i rozpływająca się w ustach masa serowa, delikatne mięciutkie, zachwycą dorosłych i dzieci, choć są czasochłonne warto je przygotować kiedy ma się czas, do filiżanki dobrej herbaty znakomite!

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto drożdżowo-francuskie:
    3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 łyżka suchych drożdży u mnie dr.Oetker
    1 jajko
    1 szklanka ciepłego mleka
    ½ laski wanilii
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    2 łyżki czubate rozpuszczonego masła
    15 dag zimnego masła

    Nadzienie:
    20 dag twarożku gęstego
    2 łyzki cukru
    2 łyżki budyniu
    2 łyżki mielonych migdałów
    1 łyżka wiórek kokosowych białych
    1 jajko
    Ponadto:
    1 roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania ciasta
    cukier puder do oprószenia


Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0hjlim3 1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i szczyptą soli, z laski wanilii wydrążyć nasionka i wymieszać z ciepłym mlekiem, po czym wlać do mąki i wyrabiać ciasto-dość krótko, tylko do połączenia, wlać lekko ciepłe rozpuszczone masło (2 łyżki) i zagnieść ponownie, uformować lekko w naczyniu, przykryć szczelnie folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
  • image-25sofxq 2. Schłodzone dobrze ciasto wykładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką-nie przesadzać z jej ilością!, rozwałkować delikatnie prostokąt o wym 30/15 cm , tak aby krótsze strony stanowiły górę i dół,położyć na ciescie paski zimnego masła, zostawiając wolne przestrzenie od brzegów bez masła, następnie ciasto złożyć tak jak składamy kartki papieru, zlepiamy brzegi do siebie i wałkujemy znów prostokąt, bez mąki do podsypywania, po schłodzeniu jest dość elastyczne i naprawdę nie ma takiej potrzeby.
  • 3. Po tej czynności ciasto wędruje znów do lodówki na około 45 minut , proces wałkowania i składania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie.
    Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na co najmniej 4 godziny do lodówki.
  • image-2403dpm 4. Nadzienie:
    Twarożek ucieramy łyżką z budyniem, mielonymi migdałami, wiórkami oraz cukrem, wbijamy jajko i całość mieszamy.
  • image-0rryfgr 5. Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed robieniem rogalików, powinno się ogrzać, wtedy wałkujemy na prostokąt o średnich wymiarach 60/30 cm kroimy na trójkąty zaczynajac od węższego boku,smarujemy serowym nadzieniem-to nic że wypływa bokami i zawijamy zaczynając od najszerszej podstawy którą delikatnie nacinamy przy końcu i rozchylamy na boki, do najmniejszej, zawinięte rogale układamy na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości –dość duże urosną!
  • image-0muyb75 6. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
    Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym jajkiem , wsadzamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy do mocnego zrumienienia około 25 minut.
  • image-1lcj6ry 7. Upieczone i schlodzone rogaliki przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Twaróg Sery Maślak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować