Polenta z ricottą

0 (0 ocen)

Polenta to włoski zamiennik polskich ziemniaków.Przygotowana z dodatkiem serka ricotta stanowi iście włoską ucztę.Polecam podać z lekko pikantną salsą pomidorową lub pieczonymi , faszerowanymi pomidorami.Podana na zimno będzie pasowała do sosu malinowego lub truskawkowego.

Składniki:

  • 700 ml.wody
    2 szklanki kaszy kukurydzianej
    250g.serka ricotta (1 opakowanie)
    1łyżka masła śmietankowego+do wysmarowania naczynia
    1 łyżeczka soli

Polenta z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotowujemy wodę z serkiem ricotta ,masłem oraz solą.
    Dodajemy kaszę kukurydzianą cały czas mieszając.
    Gotujemy 2-3 min do całkowitego zgęstnięcia.
  • polenta 2. Naczynie np.keksówkę lub blaszkę do ciasta smarujemy masłem,przekładamy masę.
    Wierzch wygładzamy np.łyżką.
    Odstawiamy na 1-2 h do całkowitego stężnięcia.

Porady

Przed podaniem na ciepło polentę możemy przesmażyć z obu stron.

Komentarze

Podobne przepisy