Polędwiczki po iberyjsku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • -1 polędwiczka wieprzowa
    -łyżka masła
    -łyżka oliwy
    -starta skórka z 1 pomarańczy
    -1 ząbek czosnku
    -125 ml białego wytrawnego wina
    -2 łyżki miodu
    -mielony imbir
    -sól
    -pieprz

Polędwiczki po iberyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, przesmażamy z obu stron. Rozcieramy miód z połową wina, dodajemy szczyptę imbiru, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz skórkę z pomarańczy. Mięso zalewamy przygotowanym sosem, dodajemy resztę wina i mieszamy. Na koniec solimy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy 30 minut w 190 stopniach C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy