Polędwiczka wieprzowa miodowo-ziołowa na fasolce szparagowej

0 (0 ocen)

Przygotowana na kolację z mężem. Soczysta , krucha z wyczuwalnym smakiem wielu przypraw.

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa ok. 450 g.
    1/2 paczki mrożonej fasolki szparagowej
    1/2 łyżeczki pieprzu
    szczypta soli
    Marynata:
    1 łyżka oliwy z pestek winogron
    1 łyżka płynnego miodu
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka ziół prowansalskich
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki soli

Polędwiczka wieprzowa miodowo-ziołowa na fasolce szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę kroimy w plastry ok 2 cm .
    Wszystkie składniki marynaty łączymy , przelewamy do polędwiczek-mieszamy do oblepienia się dokładnie każdego kawałka mięsa.Odstawiamy na min. godz. do lodówki
    Fasolkę smażymy na odrobinie oleju z pieprzem i solą do całkowitego zmięknięcia i podsmażenia. Przekładamy na talerz do podania gotowego dania , na tą samą patelnie wkładamy mięso oblepione marynatą , smażymy na wolniutkim ogniu z obu stron do zmiany koloru polędwiczek na jaśniejszy.
    Gotowe mięso nakładamy na fasolkę szparagową , podajemy od razu gorące.

Porady

Polędwiczki podajemy z lampką czerwonego wina lub jak dla mnie wina jeżynowego . Oliwę z pestek winogron możemy zastąpić oliwą z oliwek , ewentualnie olejem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy