Polędwica Wieprzowa z Cebulką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Delikatna, soczysta, wyjątkowa.... Polędwiczka wieprzowa z cebulką z dodatkiem musztardy i białego wina. Po prostu idealne połączenie smaków.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5kg polędwicy wieprzowej
    180g musztardy (pół francuskiej - pół stołowej)
    200ml białego wina
    5 cebul
    oliwa
    majeranek
    pieprz
    sól

Polędwica wieprzowa z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Polędwice smarujemy z każdej strony obficie musztardą, posypujemy solą, pieprzem i majerankiem.
    2. Umieszczamy ją w pojemniku żaroodpornym, delikatnie podlewamy białym winem, przykrywamy, umieszczamy w lodówce na około 30 minut aby mięso przeszło aromatem.
    3. Cebulę siekamy na piórka, po czym rumienimy ją na oliwie.
    4. Polędwicę wyjmujemy z marynaty i smażymy ją aż się zrumieni, z obydwóch stron.
    5. Ponownie przekładamy do marynaty, przykrywamy podsmażoną cebulką. Pieczemy w temp 190* aż do uzyskania oczekiwanej miękkości.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy