Poduszkowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo proste z przygotowaniu i smaczne ciasto. Inspiracją był przepis z internetu.

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 3 duże jajka
    3/4 szk cukru
    1 i 1/4 szk mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    1 łyżka karobu
    100 ml oleju
    100 ml wody gazowanej

    300 g półtłustego twarogu
    1/2 budyniu waniliowego
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1/4 szk cukru

Poduszkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić na puch z cukrem.
    Potem dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao i karobem i wymieszać.
    Następnie dodać olej i wodę, wymieszać ciasto i przełożyć do blaszki o wymiarach 38 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Twaróg utrzeć z cukrem i budyniem oraz ekstraktem na gładką masę.\
    Przełożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać ją na cieście robiąc kratkę.
    Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec poduszkowca 40 minut.
    Po upieczeniu ciasto wystudzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy