Pod ziemniaczaną pierzynką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Zapiekanka jest lekka i, dzięki dodatkowi dużej ilości zieleniny, bardzo aromatyczna.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 50 dag mielonego mięsa
    ● 50 dag pieczarek
    ● czerwona papryka
    ● 50 dag ziemniaków
    ● posiekana zielenina: koperek, szczypior, natka pietruszki i selera
    ● 2 łyżki keczupu
    ● 20 dag startego żółtego sera
    ● 2 łyżki śmietany
    ● sól, pieprz, słodka mielona papryka
    ● 3 cebule
    ● olej

Pod ziemniaczaną pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i gotujemy w osolonej wodzie.
    Odcedzamy. Dodajemy
    śmietanę, połowę żółtego sera
    i zieleniny. Robimy purée.
  • 2. Cebule i pieczarki obieramy
    i kroimy. Z papryki usuwamy
    gniazdo nasienne, kroimy.
    Cebulę i pieczarki smażymy
    kilka minut. Odlewamy wodę,
    dodajemy mięso i doprawiamy.
    Smażymy ok. 10 minut.
    Dodajemy paprykę i keczup.
    Smażymy 5 minut.
  • 3. W naczyniu żaroodpornym
    układamy mięso z warzywami.
    Przykrywamy purée.
    Wierzch wyrównujemy, posypujemy
    resztą żółtego sera
    i zieleniny. Zapiekamy ok. 5
    minut w piekarniku rozgrzanym
    do temperatury 180 °C,
    aż ser się roztopi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2011

Komentarze

Podobne przepisy