Pod ziemniaczaną pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy
i gotujemy w osolonej wodzie.
Odcedzamy. Dodajemy
śmietanę, połowę żółtego sera
i zieleniny. Robimy purée.
2.Cebule i pieczarki obieramy
i kroimy. Z papryki usuwamy
gniazdo nasienne, kroimy.
Cebulę i pieczarki smażymy
kilka minut. Odlewamy wodę,
dodajemy mięso i doprawiamy.
Smażymy ok. 10 minut.
Dodajemy paprykę i keczup.
Smażymy 5 minut.
3.W naczyniu żaroodpornym
układamy mięso z warzywami.
Przykrywamy purée.
Wierzch wyrównujemy, posypujemy
resztą żółtego sera
i zieleniny. Zapiekamy ok. 5
minut w piekarniku rozgrzanym
do temperatury 180 °C,
aż ser się roztopi.
Komentarze