Mięsna zapiekanka pod ziemniaczaną pierzynką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Obżarstwo grzechem głównym ponoć. Skoro księża mogą nie tylko pod względem fizycznym, to dlaczemu My nie możemy raz na jakiś czas? I stało się. Zjeść i zasnąć :D bo to trza przetrawić ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
    2 łyżki śmietany
    1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka oregano
    100 g kabanosów wieprzowych
    4 pieczarki
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    50 g sera cheddar
    szczypiorek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Mięsna zapiekanka pod ziemniaczaną pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięsna zapiekanka pod ziemniaczaną pierzynką 1. Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzamy, dodajemy śmietanę i gałkę muszkatołową. Tłuczemy na gładko.

    Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy mięso mielone, pokrojony w 5 mm kawałki kabanos, posiekane pieczarki. Po 5 min dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, koncentrat pomidorowy, smażymy jeszcze chwilę. Dokładnie ze sobą mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    W naczyniach żaroodpornych (takich na jedną osobę), na dnie układamy farsz. Na wierzchu układamy warstwę z ziemniaków, posypujemy startym serem, zapiekamy 20 min w 180°C. Posypujemy szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować