PLACUSZKI BANANOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ I WIÓRKAMI CZEKOLADY

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne placki dla łakomczuchów i nie tylko. :)

  • 40 min

Składniki:

  • WYKONANIE: ŁATWE
    PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
    ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 3-5 (wyszło około 25 placuszków)

    Składniki:
    Około 1 i 1/2 szklanki mąki,
    opakowanie cukru waniliowego,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    3 duże dojrzałe banany,
    szczypta soli,
    około szklanka mleka,
    2 łyżki oleju,
    odrobiona soku z cytryny,
    175 g serka waniliowego,
    3 łyżeczki cukru,
    330 ml śmietany 30%,
    3 kostki czekolady deserowej,
    1-2 łyżki cukru pudru.

Placuszki bananowe z bitą śmietaną i wiórkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewam przez sitko, dodaję cukier waniliowy i zwykły, proszek do pieczenia i sól. Mieszam.
    W drugim naczyniu rozgniatam banany (dokładnie blenderem), skrapiam odrobiną soku z cytryny. Dodaję do mąki wraz z pozostałymi mokrymi składnikami (oprócz śmietany). Dokładnie mieszam, aby nie było grudek. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, więc w razie potrzeby dodać mleka lub mąki.
    Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem.
    Czekoladę ścieram na tarce o grubych oczkach.
    Smażę małe placki na rumiano (najlepiej na patelni teflonowej bez tłuszczu), kiedy będą letnie dekoruję bitą śmietaną i wiórkami czekolady.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy