Placuszki bananowe z bitą śmietaną i wiórkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewam przez sitko, dodaję cukier waniliowy i zwykły, proszek do pieczenia i sól. Mieszam.
W drugim naczyniu rozgniatam banany (dokładnie blenderem), skrapiam odrobiną soku z cytryny. Dodaję do mąki wraz z pozostałymi mokrymi składnikami (oprócz śmietany). Dokładnie mieszam, aby nie było grudek. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, więc w razie potrzeby dodać mleka lub mąki.
Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem.
Czekoladę ścieram na tarce o grubych oczkach.
Smażę małe placki na rumiano (najlepiej na patelni teflonowej bez tłuszczu), kiedy będą letnie dekoruję bitą śmietaną i wiórkami czekolady.
Komentarze