Złociste, chrupiące, bardzo aromatyczne placuszki dyniowe. Doskonałe na obiad, śniadanie jak i kolację. Można podać same lub jako dodatek do mięsa, surówki lub dipu.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500g dyni Hokkaido (masa dyni bez pestek)
3 jajka
sól, pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
mała cebula
gałązka świeżego rozmarynu
100g startego dowolnego sera żółtego
olej do smażenia
Placki z dyni hokkaido - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Dynię oczyść, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2.Cebulę z czosnkiem i rozmarynem zmiksuj blenderem.
3.W misce wymieszaj dynię, masę cebulowo-czosnkową, sól, pieprz, jajka oraz straty ser.
4.Na patelni rozgrzej olej, formuj plaski (około łyżki masy na jeden placek).
5.Smaż na złotu z obu stron. Podawaj gorące.
Porady
Najlepiej użyć sera tłustego, który dobrze się topi.
Komentarze