Placki:
1 zielona cukinia
ok 100-140 g dyni
55 g pora
ząbek czosnku
cebula dymka wraz z cebuszkami
łyżka natki pietruszki
jajo
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz, szczypta chilii
Sos:
małe opakowanie jogurtu greckiego
ok 2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
ząbek czosnku
sól, pieprz, zioła prowansalskie, koperek, mięta
Placki z cukinią i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Dynię obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cukinię umyć (nie obierać), również zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pora, dymkę drobno pokroić. Czosnek przepuścić przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Posolić. Odczekać kilka minut i dobrze odsączyć. Wygnieść rękoma. Zamieszać z jajkiem, solą, pieprzem, natką pietruszki, chili. Ciasto musi być średnio gęste. W razie konieczności dodać więcej mąki. Smażyć na gorącym oleju około 3 min z każdej ze strony. Odsączyć na papierze. Podawać z sosem czosnkowym.
Komentarze