Pizza z szynką wypiekana na kamieniu

0 (0 ocen)

  • 50 min

pizza

  • 50 min

Składniki:

  • ciasto
    500 g mąki
    1 szkl wody
    10 g drożdży
    1 łyżka cukru
    25 g oliwy

    nadzienie na 3 szt
    300 g szynki
    papryka
    pomidorki cocktailowe
    ser gouda
    oliwki
    pieczarki
    kukurydza
    sos pomidorowy
    oregano

Pizza z szynką wypiekana na kamieniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto , wyrabiamy je by było plastyczne i uformowane w kulkę odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swój rozmiar.

    Wszystkie składniki na nadzienie kroimy w plasterki i kosteczki wedle uznania.
    Do piekarnika wkładamy kamień do pizzy, ustawiamy temp 250 st i nagrzewamy.
    Ciasto dzielimy na 3 cześci, wałkujemy, smarujemy sosem pomidorowym i układamy nadzienie. Na wierzch posypujemy serem i szczyptą oregano. Pieczemy ok 20 min aż pizza nabierze koloru i podpiecze się ładnie spód.
    Podajemy z sosami do wyboru, pomidorowy, czosnkowy.

    Szynka Włoska Hańderek zdała egzamin na szóstkę , wyśmienicie nadaje się do pizzy.
    Doskonale smakuje też na kanapce i jako przekąska

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy