Pizza Pieczona na Kamieniu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pizza Pieczona na Kamieniu

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:

    1/4 kostki drożdży
    200g mąki pszennej typ 00
    1/2 łyżeczki soli
    szczypta cukru
    2 łyżki oleju z oliwek
    1/2 szkl ciepłej wody
    1/2 szkl ciepłego mleka
    150-200g pieczarek
    150-200g WŁOSKIEJ SZYNKI
    250g sera żółtego
    ulubiony sos pomidorowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza pieczona na kamieniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kamień do pizzy wstawiamy do piekarnika na około 30-40 min na temp. 250-280*
    2.Bardzo ważne jest aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
    3. Drożdże,2 łyżki mąki i cukier rozpuszczamy w mleku i wodzie. Pozostawiamy aby delikatnie podrosło.
    4. Przesiać mąkę, dodać oliwę, sól i rozczyn. Dokładnie wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.
    5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, dobrze podsypać mąką,przełożyć na drewnianą deseczkę.
    6. Wierzch pizzy posmarować passatą, szynkę pokroić w kostkę wyłożyć na sos, pieczarki pokroić w plastry, obgotować, wyłożyć na szynkę.
    7. pizzę wstawić do pieca na rozgrzany kamień. Kilka minut piec na włączonym piecyku, później wyłączyć, pizza spokojnie dojdzie na gorącym kamieniu. W trakcie pieczenia dodać ser żółty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować