Pizza pieczona na kamieniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kamień do pizzy wstawiamy do piekarnika na około 30-40 min na temp. 250-280*
2.Bardzo ważne jest aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
3. Drożdże,2 łyżki mąki i cukier rozpuszczamy w mleku i wodzie. Pozostawiamy aby delikatnie podrosło.
4. Przesiać mąkę, dodać oliwę, sól i rozczyn. Dokładnie wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.
5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, dobrze podsypać mąką,przełożyć na drewnianą deseczkę.
6. Wierzch pizzy posmarować passatą, szynkę pokroić w kostkę wyłożyć na sos, pieczarki pokroić w plastry, obgotować, wyłożyć na szynkę.
7. pizzę wstawić do pieca na rozgrzany kamień. Kilka minut piec na włączonym piecyku, później wyłączyć, pizza spokojnie dojdzie na gorącym kamieniu. W trakcie pieczenia dodać ser żółty.
Komentarze