Pizza na kamieniu

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Kamień musi się nagrzewać razem z piekarnikiem. Nie można go wkładać do nagrzanego piekarnika bo może pęknąć. Na kamieniu można też z powodzeniem upiec chleb lub bułki.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki pszennej na pizzę @basiazsercem.pl
    150 ml letniej wody około 40 stopni C
    1/2 opakowania suszonych drożdży (4g)
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1/2 łyżeczki soli

    Sos:
    1 puszka pomidorów krojonych
    1/2 łyżeczki soli
    Szczypta pieprzu
    Po 1 łyżeczce: papryki słodkiej, bazylii, oregano, trawy cytrynowej, ziół prowansalskich
    2 łyżeczki czosnku granulowanego

    Dodatki do pizzy:
    200g pieczarek+1 mała cebula+1 łyżeczka masła do smażenia
    1 czerwona cebula
    Rukola
    1 połówka piersi z kurczaka+przyprawa do gyrosa
    Szynka drobiowa (kilka plastrów)
    Ser tarty mozzarella 200g
    1/2 małej puszki kukurydzy
    1/2 czerwonej papryki

    Domowy sos czosnkowy:
    1 ząbek czosnku
    1 kubek jogurtu naturalnego
    2-3 łyżki majonezu
    1/2 pęczka kopru świeżego
    1/2 łyżeczki vegety
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza na kamieniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: drożdże rozpuścić z cukrem w wodzie, przykryć k poczekać kilkanaście minut aż rozczyn ruszy. Następnie dodać go do mąki w misce j dołożyć resztę składników na ciasto. Wyrobić na gładką i elastyczną masę. Zawinąć w kulkę i przykryć na godzinę do wyrośnięcia.
  • 2. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na cienki okrągły placek, posmarować Sosem pomidorowym, nalozyc dodatki i piec na kamieniu w 300 stopniach. Podawać z sosem czosnkowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować