Kamień musi się nagrzewać razem z piekarnikiem. Nie można go wkładać do nagrzanego piekarnika bo może pęknąć. Na kamieniu można też z powodzeniem upiec chleb lub bułki.
60 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej na pizzę @basiazsercem.pl
150 ml letniej wody około 40 stopni C
1/2 opakowania suszonych drożdży (4g)
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
Dodatki do pizzy:
200g pieczarek+1 mała cebula+1 łyżeczka masła do smażenia
1 czerwona cebula
Rukola
1 połówka piersi z kurczaka+przyprawa do gyrosa
Szynka drobiowa (kilka plastrów)
Ser tarty mozzarella 200g
1/2 małej puszki kukurydzy
1/2 czerwonej papryki
Pizza na kamieniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: drożdże rozpuścić z cukrem w wodzie, przykryć k poczekać kilkanaście minut aż rozczyn ruszy. Następnie dodać go do mąki w misce j dołożyć resztę składników na ciasto. Wyrobić na gładką i elastyczną masę. Zawinąć w kulkę i przykryć na godzinę do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na cienki okrągły placek, posmarować Sosem pomidorowym, nalozyc dodatki i piec na kamieniu w 300 stopniach. Podawać z sosem czosnkowym
Komentarze