Pizza z szynką i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

W mojej rodzinie uwielbiają ją wszyscy, znika natychmiast po przyrządzeniu, jest smaczna i wygląda apetycznie:)

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    3 łyżki oleju ( ja daję oliwę z oliwek)
    sól
    rozczyn:1/3 kostki drożdży, 1/2 szklanki wody, łyżka cukru, 2 łyżki mąki
    Farsz:
    30 dag szynki
    50 dag pieczarek
    30 dag żółtego sera
    przyprawa do pizzy lub oregano, tymianek, bazylia
    ketchup lub pasta pomidorowa, ewentualnie sos słodko-kwaśny

Pizza z szynką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pizza 1. Do większego garnka wsypujemy mąkę, szczyptę soli i wlewamy olej. W szklance robimy rozczyn i czekamy aż podwoi swoją objętość. Wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy i wykładamy na blachę (30x40) posmarowaną olejem. Ciasto smarujemy ketchupem lub pastą pomidorową, ewentualnie sosem słodko - kwaśnym i wykładamy plasterki szynki, podsmażone pieczarki (zachowując odstęp 1 cm od brzegu). Całość posypujemy startym żółtym serem. Pizze pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.

Komentarze

Podobne przepisy