Pizza hawajska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier, sól, olej oraz drożdże rozpuszczone w letniej wodzie. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, miskę przykrywamy bawełniana ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, ciasto ponownie zagniatamy, formujemy w kulę, wałkujemy na duże koło. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, posypujemy mąką, przekładamy ciasto. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, szynkę kroimy na małe kawałki, ananasa odsączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki, obrana cebulę kroimy w krążki. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem, posypujemy ziołami do pizzy, posypujemy startym serem. Na pizzy układamy kawałki szynki, ananasa oraz krążki cebuli. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze