Pikantna zupa meksykańska

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lekka wersja zupy meksykańskiej bez kukurydzy. Przyjemnie piecze w gardełku po jej zjedzeniu ;)

  • 60 min

Składniki:

  • - szynka wieprzowa - 600 g
    - ziemniaki - 4 szt
    - fasola czerwona - 1 puszka
    - cebula - 1 szt
    - pieczarki - 6 szt
    - papryczka peperoni - 1 szt
    - sos ajvar pikantny - 1 płaska łyżka
    - koncentrat pomidorowy - 2 czubate łyżeczki
    - olej - 2 łyżeczki
    - bulion warzywny - 3 l
    - przyprawa do wieprzowiny
    - sól, pieprz, płatki suszonego czosnku, liść laurowy

Pikantna zupa meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0m32qwn 1. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki. Mięso myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę. W garnku z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy 2 łyżeczki oleju. Mięso wraz z pieczarki i cebulą wrzucamy do garnka, posypujemy przyprawą do wieprzowiny i lekko podsmażamy.
  • image-29ddkv1 2. Papryczkę peperoni myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w paseczki i dodajemy do składników w garnku. Następnie do mięsa z warzywami dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, dodajemy liść laurowy i całość zalewamy bulionem. Zmniejszamy moc pod garnkiem i gotujemy tak ok 20 minut co pewien czas mieszając.
  • image-0o9utjj 3. Po 20 minutach do zupy podajemy odcedzoną z zalewy fasolę czerwoną oraz koncentrat wraz z ajvarem. Zupę gotujemy jeszcze ok 5 minut i na koniec przyprawiamy są solą i pieprzem według uznania.

Porady

Opcjonalnie można dodać puszkę kukurydzy do zupy pod sam koniec gotowania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy