Pikantna zupa krem z dyni

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wyśmienita dla smakoszy darów jesieni

  • 60 min

Składniki:

  • Ok. 0,5 kg miąższu z dyni
    2 ziemniaki
    ok. 1 litra bulionu z kurczaka
    4 ząbki czosnku
    ½ papryki czerwonej lub jedna papryczka chili
    Ok. 15 dag sera fety
    Sól, pieprz do smaku
    Pestki dyni ( niekoniecznie)

Pikantna zupa krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię i ziemniaki pokrój w kostkę , zalej bulionem , dodaj czosnek i pokrojona paprykę i gotuj aż składniki będą miękkie. Zmiksuj, dopraw do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Gdy zupa jest zbyt gęsta dolej bulionu lub wody. Pestki dyni podpraż na suchej patelni. Rozlej do bulionówek , posyp pokrojoną fetą i pestkami dyni. Udekoruj świeżym tymiankiem. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub tostami

Komentarze

Podobne przepisy