Pijany Łosoś

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Danie niezwykle proste, szybkie i przede wszystkim zdrowe.Smakuje i wygląda niezwykle elegancko.Idealne na romantyczną kolacje we dwoje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:

    400g fileta z łososia

    4 łyżeczki musztardy najlepiej miodowej

    2 łyżeczki musztardy francuskiej

    1 łyżeczka soli

    4 łyżki ginu

    2 pęczki kopru

    1 cytryna



    Pasta koperkowa:

    sok z 1 cytryny

    4 pęczki koperku

    150g migdałów

    3 łyżki oliwy

    sól i pieprz do smaku

    1 bułka bagietka

Pijany łosoś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-11h2d12 1. Marynata: Musztardy, sól i gin mieszamy ze sobą. Marynujemy łososia ułożonego na folii aluminiowej posypujemy posiekanym koprem. Na wierzchu układamy plasterki cytryny, zawijamy całość w folię aluminiową i wstawiamy
    na 2 godziny do lodówki.
  • image-08mr86s 2. Po upływie tego czasu wstawiamy łososia do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na około 25 minut.
  • image-0td2gbb 3. Pasta. Do blendera wsypujemy koper, migdały, oliwę, sok z cytryny i blenderujemy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pastę przekładamy do obręczy serce i formujemy na talerzu, dekorujemy migdałem.
  • 4. Bagietkę kroimy na kawałki o szerokości około 2cm. Następnie pieczywo rumienimy na złoto-brązowy kolor na suchej patelni grillowej.
  • image-06wu69j 5. Łososia podajemy na talerzu z dodatkiem pasty koperkowej w kształcie serce i bagietki.

Komentarze

Podobne przepisy