Pierś w pomarańczach z czerwonym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi oczyszczamy kroimy w centymetrowe paski ,posypujemy solą i pieprzem zakrywamy i odstawiamy do lodówki.
Robimy sos.
Odrobinę soku pomarańczowego mieszamy z mąką.
Do saganka wlewamy sok , zawiesinę z mąką, miód ,koncentrat pomidorowy
wino i posiekany czosnek.
Przyprawiamy , podgrzewamy cały czas mieszając aż zgęstnieje.
Piersi obsmażamy na smalcu , leciutko solimy.
Czas smażenia ok 6-10 minut.
Obieramy pomarańcze kroimy w plasterki.
Rozkładamy je na patelni na każdym plasterku nakładamy odrobinę miodu.
Przesmażamy leciutko pomarańcze.
Wykładamy na salaterkę naprzemiennie 2 paski piersi i plaster pomarańczy.
Podajemy z ziemniakami lub knedlem czeskim polanym sosem.
Komentarze