PIERŚ W POMARAŃCZACH Z CZERWONYM SOSEM

0 (0 ocen)

  • 60 min

ZAPACH I SŁODYCZ POMARAŃCZY W POŁĄCZENIU LEKKO SŁONYM MIĘSEM . A DO TEGO CAŁA GAMA SMAKÓW.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 piersi kurczaka
    2 pomarańcze, 250-300 ml soku pomarańczowego
    1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
    4 ząbki czosnku
    150 ml czerwonego wina
    sok z połowy cytryny
    1 duża łyżka miodu gryczanego (lub innego)
    1 płaska łyżeczka maki ziemniaczanej
    sól, pieprz, cynamon, odrobina gałki muszkatołowej

Pierś w pomarańczach z czerwonym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0b6wtvq 1. Piersi oczyszczamy kroimy w centymetrowe paski ,posypujemy solą i pieprzem zakrywamy i odstawiamy do lodówki.
    Robimy sos.
    Odrobinę soku pomarańczowego mieszamy z mąką.
    Do saganka wlewamy sok , zawiesinę z mąką, miód ,koncentrat pomidorowy
    wino i posiekany czosnek.
    Przyprawiamy , podgrzewamy cały czas mieszając aż zgęstnieje.
    Piersi obsmażamy na smalcu , leciutko solimy.
    Czas smażenia ok 6-10 minut.
    Obieramy pomarańcze kroimy w plasterki.
    Rozkładamy je na patelni na każdym plasterku nakładamy odrobinę miodu.
    Przesmażamy leciutko pomarańcze.
    Wykładamy na salaterkę naprzemiennie 2 paski piersi i plaster pomarańczy.
    Podajemy z ziemniakami lub knedlem czeskim polanym sosem.

Komentarze

Podobne przepisy