1 duża pierś z kurczaka
55 g świeżych kozaków czerwonych
50 g serka topionego
3 cm kiełbasy wiejskiej
½ cebuli
1 łyżka sosu Worcester
1 łyżka masła
1 jajko
½ szklanki mąki
½ szklanki bułki tartej
¼ łyżeczki suszonego tymianku
¼ łyżeczki przyprawy do kurczaka
Sól,pieprz do smaku
Olej do smażenia
Pierś faszerowana kozakami, serkiem i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Cebulę obrać i pokroić w małą kosteczkę. Grzyby oczyścić i pokroić w małe kawałki. Na patelni roztopić masło i wrzucić cebulkę. Zeszklić. Dodać kozaki i smażyć do zmniejszenia przez grzyby objętości.
2.Serek pokroić na kilka mniejszych kawałków i dodać na patelnię. Smażyć cały czas mieszając aż serek się rozpuści. Doprawić do smaku sosem, pieprzem i odrobiną soli. Dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
3.Mięso:
Mięso umyć, osuszyć i rozkroić jak książkę. Lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Przyprawić do smaku i nałożyć farsz grzybowo-serowy. Z kiełbasy zdjąć osłonkę i przekroić ją na pół. Ułożyć na farszu i ściśle zwinąć roladkę, spiąć wykałaczkami. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia panierki, często obracając pakiecik aby panier się nie przypalił. Przed podaniem wyjąć wykałaczki, smacznego!
Komentarze