Pierś faszerowana kozakami, serkiem i kiełbasą

0 (0 ocen)

Zapraszam na pyszne i aromatyczne mięsko.

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
    55 g świeżych kozaków czerwonych
    50 g serka topionego
    3 cm kiełbasy wiejskiej
    ½ cebuli
    1 łyżka sosu Worcester
    1 łyżka masła
    1 jajko
    ½ szklanki mąki
    ½ szklanki bułki tartej
    ¼ łyżeczki suszonego tymianku
    ¼ łyżeczki przyprawy do kurczaka
    Sól,pieprz do smaku
    Olej do smażenia

Pierś faszerowana kozakami, serkiem i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-29l0ghg 1. Farsz:
    Cebulę obrać i pokroić w małą kosteczkę. Grzyby oczyścić i pokroić w małe kawałki. Na patelni roztopić masło i wrzucić cebulkę. Zeszklić. Dodać kozaki i smażyć do zmniejszenia przez grzyby objętości.
  • image-07qmgsa 2. Serek pokroić na kilka mniejszych kawałków i dodać na patelnię. Smażyć cały czas mieszając aż serek się rozpuści. Doprawić do smaku sosem, pieprzem i odrobiną soli. Dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
  • image-1nuathh 3. Mięso:
    Mięso umyć, osuszyć i rozkroić jak książkę. Lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Przyprawić do smaku i nałożyć farsz grzybowo-serowy. Z kiełbasy zdjąć osłonkę i przekroić ją na pół. Ułożyć na farszu i ściśle zwinąć roladkę, spiąć wykałaczkami. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia panierki, często obracając pakiecik aby panier się nie przypalił. Przed podaniem wyjąć wykałaczki, smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy