Pierożki z cebulą i kapustą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Można je przygotować zarówno na obiad, jak i na świąteczną kolację.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 3 szkl. mąki
    - jajko
    - 2 łyzki oleju
    - ciepła woda
    Farsz:
    - ½ kg kwaszonej kapusty
    - 8 średniej wielkości cebul
    - vegeta, sól, pieprz

Pierożki z cebulą i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę ugotuj do miękkość. Odcedź i pozostaw do wystygnięcia. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki, posól i usmaż na złoty kolor. Podziel na dwie części. Jedną pozostaw na patelni, dodaj do niej odciśniętą i drobno pokrojoną kapustę. Smaż jeszcze przez chwilę, doprawiając ją do smaku. Natomiast drugą część odłóż do posypania gotowych pierogów.
  • 2. Mąkę przesiej, dodaj jajko i olej. Zagnieć miękkie ciasto, dolewając ciepłą wodę. Cienko rozwałkuj, następnie wycinaj szklanką kółka. Nadziewaj je gotowym farszem i sklejaj. Wrzucaj do gotującej się wody z dodatkiem soli i łyżką oleju. Gotuj chwilę po wypłynięciu. Gotowe posyp cebulą. Podawaj na gorąco.

Komentarze

Podobne przepisy