Pierożki z cebulą i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę ugotuj do miękkość. Odcedź i pozostaw do wystygnięcia. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki, posól i usmaż na złoty kolor. Podziel na dwie części. Jedną pozostaw na patelni, dodaj do niej odciśniętą i drobno pokrojoną kapustę. Smaż jeszcze przez chwilę, doprawiając ją do smaku. Natomiast drugą część odłóż do posypania gotowych pierogów.
2.Mąkę przesiej, dodaj jajko i olej. Zagnieć miękkie ciasto, dolewając ciepłą wodę. Cienko rozwałkuj, następnie wycinaj szklanką kółka. Nadziewaj je gotowym farszem i sklejaj. Wrzucaj do gotującej się wody z dodatkiem soli i łyżką oleju. Gotuj chwilę po wypłynięciu. Gotowe posyp cebulą. Podawaj na gorąco.
Komentarze