Pierożki z cebulą i kapustą

  • wyświetlono: 168 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Można je przygotować zarówno na obiad, jak i na świąteczną kolację.

marysia66
  • 80min

Składniki

Ciasto:
- 3 szkl. mąki
- jajko
- 2 łyzki oleju
- ciepła woda
Farsz:
- ½ kg kwaszonej kapusty
- 8 średniej wielkości cebul
- vegeta, sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Pierożki z cebulą i kapustą

  • 1. Kapustę ugotuj do miękkość. Odcedź i pozostaw do wystygnięcia. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki, posól i usmaż na złoty kolor. Podziel na dwie części. Jedną pozostaw na patelni, dodaj do niej odciśniętą i drobno pokrojoną kapustę. Smaż jeszcze przez chwilę, doprawiając ją do smaku. Natomiast drugą część odłóż do posypania gotowych pierogów.
  • 2. Mąkę przesiej, dodaj jajko i olej. Zagnieć miękkie ciasto, dolewając ciepłą wodę. Cienko rozwałkuj, następnie wycinaj szklanką kółka. Nadziewaj je gotowym farszem i sklejaj. Wrzucaj do gotującej się wody z dodatkiem soli i łyżką oleju. Gotuj chwilę po wypłynięciu. Gotowe posyp cebulą. Podawaj na gorąco.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

pierogi z kapustą i kaszą gryczaną

Dodane przez: Milena127

Pierożki z kapustą i kaszą gryczaną

Znakomity smak. Królują na mym...

konkurs_bezmięsny

Dodane przez: kamila19851

Młoda kapusta z cebulą

Młoda kapusta idealnie sprawdzi...

Kruche pierorzki

Dodane przez: veronisia84

KRUCHE PIEROŻKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI ok....

Nie tylko na Wigilijny stół. Często...

Kopytka z cebulą i kapustą zasmażaną

Dodane przez: Gregorhspeed

Kopytka z cebulą i kapustą zasmażaną

Są dania, po które sięgamy z wielką...

Pierożki z bobem, boczkiem i cebulką

Dodane przez: 2milutka

Pierożki z bobem, boczkiem i cebulką

Pierożki z bobem, to sezonowe pierożki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE