Pierożki Jagodowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Te danie zawsze robi moja mama którym każdy się zajada.

  • 40 min

Składniki:

  • CIASTO :
    * 0,5 kg mąki pszennej
    * 2 jajka
    * szklanka wody
    * szczypta soli
    Farsz :
    * 1 kg jagód
    * 2 łyżki cukru

Pierożki jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę , jajka , wodę i szczyptę soli mieszamy na jednolitą masę. Ciasto rozwałkowujemy i robimy kółka szklanką. Farsz - jagody posypujemy cukrem i mieszamy , a następnie lepimy pierożki. Do rozgrzanej wody wrzucamy delikatnie pierożki by się nie rozleciały. Gdy wypłyną na wierzch należy je wyciągnąć i osuszyć .

Porady

Do smaku można pierożki polać jogurtem naturalnym i cukrem lub śmietaną . Smacznego !!!

Komentarze

Podobne przepisy