Dzięki tym pierogom moja rodzina pokochała szpinak.
50 min
Składniki:
(na ok.50-60 pierogów)
farsz:
1 kg mrożonego szpinaku
2 kostki sera typu feta
2 średnie cebule
5 ząbków czosnku
pieprz
olej
ciasto:
1 kg mąki
ok. 3 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
2 łyżki oleju
Pierogi ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.FARSZ
Cebulę pokroić w kostkę usmażyć na odrobinie oleju, wrzucić drobno pokrojony czosnek, a następnie zamrożony szpinak. Dusić pod przykryciem tak długo aż cala woda wyparuje.
2.Kiedy szpinak trochę przestygnie dodać pokruszoną fetę i dobrze wymieszać. Do smaku doprawić pieprzem. Sól nie będzie potrzebna, gdyż ser jest wystarczająco słony.
3.CIASTO:
Z mąki, soli, oleju i ciepłej wody zagnieść ciasto na pierogi. Ciasto musi być miękkie i nie kleić się do rąk. Następnie wałkujemy go, nakładamy farsz, wycinamy i formujemy pierożki.
4.Pierogi gotujemy w lekko osolonym wrzątku, około 10 minut.
SMACZNEGO!!!
Porady
Pierogów można zrobić większą porcję i zamrozić, smakują równie dobrze jak świeże.
Komentarze