Pierogi z żółtym serem i pieczarkami

0 (0 ocen)

Pyszna alternatywa dla pierogów ruskich

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania

    1 i 1/2 szklanki pokrojonych pieczarek

    1/2 szklanki startego sera żółtego

    2 łyżki masła

    sól , pieprz

    olej

Pierogi z żółtym serem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki podsmażyć na rozgrzanym maśle , po czym odstawić na kilka minut do ostygnięcia .

    Następnie przełożyć je do miski i dokładnie wymieszać ze startym serem żółtym .

    Farsz doprawić solą i pieprzem .

    Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski .

    Wlać 1 szklankę wrzątku i starannie wymieszać łyżką .

    Gdy mąka wchłonie całą wodę , wyrobić rękami gładkie ciasto .

    Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki płat , a następnie za pomocą szklanki wyciąć z niego krążki o średnicy ok. 7 cm .

    Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czym składać je , starannie zlepiając brzegi .

    W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju .

    Pierogi gotować we wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia .

    Odcedzić .

    Podawać gorące .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy