Pierogi z ricottą, szpinakiem i suszonymi shiitake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników na ciasto należy je zagnieść i porządnie wyrobić, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i powycinać kółka.
2.na rozgrzanym maśle przesmażyc shiitake, dodać po 10 minutach szpinak z wyciśniętym czosnkiem, dusić kolejne 10 minut. Dodać śmietanę i zagotować. Doprawić solą i pieprzem, ale już nie zakładać pokrywki, żeby nadmiar wody odparował a farsz zgęstniał. Gdy to nastąpi farsz nalezy ostudzić i utrzeć z ricottą, ewentualnie jeszcze doprawić wedle gustu.
3. Łyżeczkę farszu kłaść na środek kółka wyciętego z ciasta i sklejac pierogi. wrzucamy je później na posoloną wrzącą wodę, najlepiej z łyżką oleju, gotujemy około 4 -5 minut od wypłynięcia.
4.Zimne, pozostałe pierogi można odsmażyć na maśle, pięknie się zrumienią i będą jeszcze smaczniejsze :)
Komentarze