Pierogi z ricottą, szpinakiem i suszonymi shiitake

0 (0 ocen)

  • 60 min

Niecodzienne połączenie grzybów, szpinaku i ricotty zamknięte w pierogach. Istna symfonia smaków.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej typ 500
    szklanka przegotowanej ciepłej wody, ale nie wrzątku
    łyżeczka soli morskiej
    Farsz:
    20 kostek mrożonego szpinaku (brykiet)
    4 ząbki czosnku
    100g ricotty
    3 łyżki rozdrobnionych suszonych grzybów shiitake
    1 łyżka gęstej śmietany
    masło
    sól i pieprz

Pierogi z ricottą, szpinakiem i suszonymi shiitake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na ciasto należy je zagnieść i porządnie wyrobić, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i powycinać kółka.
  • 2. na rozgrzanym maśle przesmażyc shiitake, dodać po 10 minutach szpinak z wyciśniętym czosnkiem, dusić kolejne 10 minut. Dodać śmietanę i zagotować. Doprawić solą i pieprzem, ale już nie zakładać pokrywki, żeby nadmiar wody odparował a farsz zgęstniał. Gdy to nastąpi farsz nalezy ostudzić i utrzeć z ricottą, ewentualnie jeszcze doprawić wedle gustu.
  • gotowe, ugotowane pierogi 3. Łyżeczkę farszu kłaść na środek kółka wyciętego z ciasta i sklejac pierogi. wrzucamy je później na posoloną wrzącą wodę, najlepiej z łyżką oleju, gotujemy około 4 -5 minut od wypłynięcia.
  • odsmażone 4. Zimne, pozostałe pierogi można odsmażyć na maśle, pięknie się zrumienią i będą jeszcze smaczniejsze :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy