Pierogi z rabarbarem na cieście z mąki i maślanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na pierogi zaczerpnęłam z przepisu Uli (przepis hit miesiąca: kwiecień)
.
Pół kilo przesianej mąki wsyp do miski razem z solą. Dolej maślanki i poczekaj 5 min. Łączymy składniki jak w zwykłym cieście na pierogi. Jest bardzo elastyczne ale nie należy zbyt cienko wałkować.
2.Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Tniemy na plasterki (grubość dowolna) i odkładamy do osobnego naczynka. Do miseczki lub talerzyka wsypujemy cukier.
3.Lepimy pierogi – kolejno rabarbar wkładamy do cukru, na ciasto i lepimy.
Gotujemy w gorącej osolonej wodzie (z łyżką oleju) aż wypłyną :) Podajemy oblane maślanką lub śmietanką i obsypane cukrem :)
Porady
nie obsypujemy obranego rabarbaru cukrem bo kwasek zawarty w nich rozpuści cukier a pieróg będzie kwaśny :)
Komentarze