Pierogi z rabarbarem na cieście z mąki i maślanki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pierożki z rabarbarem są słodkie i smakują jak inne z owocami. Wszystkim niezdecydowanym polecam!

  • 20 min

Składniki:

  • 0,5 l maślanki
    Ok. 0.5 kg mąki (405)
    Szczypta soli
    3 gałązki rabarbaru
    Pół szklanki cukru

    dodatkowo:
    śmietana 18 %

Pierogi z rabarbarem na cieście z mąki i maślanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto z mąki i maślanki 1. Ciasto na pierogi zaczerpnęłam z przepisu Uli (przepis hit miesiąca: kwiecień)
    .
    Pół kilo przesianej mąki wsyp do miski razem z solą. Dolej maślanki i poczekaj 5 min. Łączymy składniki jak w zwykłym cieście na pierogi. Jest bardzo elastyczne ale nie należy zbyt cienko wałkować.
  • rabarbar 2. Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Tniemy na plasterki (grubość dowolna) i odkładamy do osobnego naczynka. Do miseczki lub talerzyka wsypujemy cukier.

  • do cukru 3. Lepimy pierogi – kolejno rabarbar wkładamy do cukru, na ciasto i lepimy.

    Gotujemy w gorącej osolonej wodzie (z łyżką oleju) aż wypłyną :) Podajemy oblane maślanką lub śmietanką i obsypane cukrem :)

Porady

nie obsypujemy obranego rabarbaru cukrem bo kwasek zawarty w nich rozpuści cukier a pieróg będzie kwaśny :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy