Pierogi z kaszą i serem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Różnorodność pierogów w kuchni Lubelskiej jest wielka , robimy je ze wszystkim co w polu rośnie.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 450 gramów
    - wrzątek: 300 mililitrów
    - olej: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżeczka
    - kasza jęczmienna: 1 szklanka
    - ser biały półtłusty: 500 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta

Pierogi z kaszą i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z kaszą i serem 1. Mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem i zagnieść ciasto.
    Kaszę ugotować w szkl osolonej wody, odstawić pod przykryciem aż do przestygnięcia.
  • Pierogi z kaszą i serem 2. Wymieszać z serem jajkiem i doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Ciasto wałkować cienko. Lepić pierogi. Ugotować we wrzątku. Podawać ze śmietaną lub skwarkami i tłuszczem.

Komentarze

Podobne przepisy