Pierogi z kaszą gryczaną i mięsem

0 (0 ocen)

Takie pierogi robi moja teściowa i ukradłam jej ten przepis

Składniki:

  • Ciasto:
    ok. 3 szklanek mąki
    1 jajko
    pół szklanki mleka
    1/3 szklanki gorącej wody
    ok. 2 łyżek oleju
    sól
    Farsz:
    400g mięsa mielonego wieprzowego ( ja zmieliłm łopatkę)
    cebula
    15dag pieczarek
    woreczek kaszy gryczanej
    1 jajko
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz

Pierogi z kaszą gryczaną i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Mięso podsmażyć z posiekanym czosnkiem i cebulą oraz pokrojonymi pieczarkami. Zalać wodą i uprażyć kaszę na tym mięsie. Farsz ostudzić, dodać przyprawy i jajko. Dokładnie wymieszać.
  • 2. Ciasto:
    Na blat wysypać 2 szklanki mąki, dodać jajko, mleko, wodę, olej i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dosypywać mąki, aby otrzymać dobrą konsystencję. Odstawić na 10 minut.
  • 3. Ciasto wałkujemy, wycinamy duże krążki, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotować 2-3 minuty we wrzącej i osolonej wodzie.

Porady

Takie pierogi podaję z podsmażonym boczkiem i cebulką. Ciasta i farszu starcza na ok. 19- 20 sporych pierożków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy