Pierogi z kaszą gryczaną i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Mięso podsmażyć z posiekanym czosnkiem i cebulą oraz pokrojonymi pieczarkami. Zalać wodą i uprażyć kaszę na tym mięsie. Farsz ostudzić, dodać przyprawy i jajko. Dokładnie wymieszać.
2.Ciasto:
Na blat wysypać 2 szklanki mąki, dodać jajko, mleko, wodę, olej i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dosypywać mąki, aby otrzymać dobrą konsystencję. Odstawić na 10 minut.
3.Ciasto wałkujemy, wycinamy duże krążki, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotować 2-3 minuty we wrzącej i osolonej wodzie.
Porady
Takie pierogi podaję z podsmażonym boczkiem i cebulką.
Ciasta i farszu starcza na ok. 19- 20 sporych pierożków.
Komentarze