Pierogi z bobem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne, delikatne, rozpływają się w ustach

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki
    200 ml gorącej wody
    1 łyżka masła

    Farsz:
    2 duże ziemniaki
    250 g bobu
    1 duża cebula
    2 łyżki oleju
    kminek mielony
    sól, pieprz

Pierogi z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób gotujemy w osolonym wrzątku przez 30 min.

    Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości.

    Cebulę siekamy, smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

    Bób (obrany) i ziemniaki mielimy, dodajemy podsmażoną cebulę, mieszamy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem.

    Mąkę wyrabiamy z masłem rozpuszczonym w gorącej wodzie. Ciasto rozwałkowujemy na ulubioną grubość, przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego umieszczamy farsz, brzegi pierogów ze sobą zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku, 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy