Pierogi razowe z kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pełno wartościowy posiłek .....

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO PIEROGOWE:
    - mąka żytnia typ 550: 3 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - woda gazowana: 1 szklanka
    - oliwa z oliwek około: 2 łyżki
    - kasza gryczana: 20 dekagramów
    - boczek surowy lub wedzony: 25 dekagramów
    - cebula biała - posiekana: 1 sztuka
    - jajka gotowane pokrojone w kostke: 3 sztuki
    - jajka świeże: 2 sztuki

Pierogi razowe z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi razowe z kaszą gryczaną 1. 1. Mąkę przesiać do miski , zrobić dołek, wbić jajka ,wlać oliwę . Wyrabiać ciasto dolewając tyle wody żeby ciasto było elastyczne i gładkie. Ciasto przykryć żeby nie wysychało.
    2. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Obraną cebulę i boczek pokroić. Na oliwie przesmażyć boczek, dodać cebulę.
    Ugotowane jajka pokroić, dodać do kaszy. Wlać podsmażony boczek z cebulą, wbić surowe jajka, doprawić solą pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Przyrządem do pierogów wykrawać kółka , nakładać po łyżeczce farszu i sklejać. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia . Odcedzić , polać tłuszczem i podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy