Pierogi razowe z kaszą gryczaną

  • wyświetlono: 547 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Zdrowy , pożywny posiłek......

adela7
  • 40min

Składniki

CIASTO
3 szklanki mąka żytnia,
woda,
1 sztuka jajka,
2 łyżki oliwa z oliwek,
Sól,
FARSZ
20 dkg kasza gryczana,
25 dkg boczek wędzony,
1 sztuka cebula,
3 sztuki jajka gotowane na twardo,
2 sztuki jajka - surowe,
Sól,
pieprz czarny mielony
1 łyżka oliwa do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi razowe z kaszą gryczaną

  • 1. 1. Make przesiać do miski , zrobić dołek, wbić jajka ,wlać oliwę . Wyrabiać ciasto dolewając tyle wody żeby ciasto było elastyczne i gładkie. Ciasto przykryć żeby nie wysychało.
  • Pierogi z mąki żytniej2. 2. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Obraną cebulę i boczek pokroić. Na oliwie przesmażyć boczek, dodać cebulę.
    Ugotowane jajka pokroić, dodać do kaszy. Wlać podsmażony boczek z cebulą, wbić surowe jajka , doprawić solą ,pieprzem. wymieszać dokładnie .
  • 3. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Przyrządem do pierogów wykrawać kółka , nakładać po łyżeczce farszu i sklejać. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia . Odcedzić , polać tłuszczem i podawać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

konkurs_jubileusz
 

Komentarze