Pierogi gryczano-grzybowe

0 (0 ocen)

Nie mogłam się od nich oderwać :)

Składniki:

  • farsz:
    1 woreczek kaszy gryczanej
    2 garści grzybów suszonych
    1 duża cebula
    1 jajko
    1 kromka czerstwego chleba
    sól, pieprz

    ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 jajko
    1/2 łyżeczka soli
    1 łyżka oleju
    gorąca woda

Pierogi gryczano-grzybowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, wody dodać tyle, ile zabierze mąka. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać krążki, nakładać farsz i sklejać pierogi. Gotować w osolonej wodzie, 3-4 minuty od wypłynięcia. Smacznego :)
  • 2. Grzyby namoczyć, najlepiej poprzedniego dnia, na następnie gotować około pół godziny. Wywar można zachować do barszczu. Odcedzone grzyby zemleć w maszynce, na końcu mieląc chleb. Kaszę ugotować. Cebulę zeszklić. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku. Na końcu dodać jajko.

Komentarze

Podobne przepisy