Złociste pierogi z gryczano mięsnym farszem

0 (0 ocen)

Są tak dobre, że nie potrzebują żadnych dodatków. Pycha!

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu A:
    - 1 woreczek kaszy gryczanej
    - 3 filety z kurczaka
    - 10 śliwek suszonych

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    - 6 szkl. mąki

    Składniki robocze:
    - 2 szkl. ciepłej wody + 2 szkl.
    - 2 jaja
    - 1 łyżeczka soli + 1 łyżka
    - 1 łyżka oleju + 50 ml. + 1 łyżka
    - 1 kostka rosołowa
    - 1 łyżka vegety
    - 1 cebula
    - szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Złociste pierogi z gryczano mięsnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0110okw 1. Farsz:
    Kaszę ugotować według opakowania. Zrobić bulion z kostki rosołowej i 2 szklanek wody. Wlać do garnka i wrzucić piersi z kurczaka. Dodać 1 łyżkę soli. Gotować ok 30-40 min. Po czym wyciągnąć i zmielić razem ze śliwkami.
    Rondelek rozgrzać z 50 ml. oleju i wsadzić pokrojoną w kosteczkę cebulę, gdy się zarumieni dodać do zmielonego mięsa. Wymieszać i dodać ugotowaną kaszę. Po czym ponownie wymieszać. Przyprawić vegetą i pieprzem.
  • image-1rd3k3p 2. Ciasto:
    Mąkę, jaja, wodę ciepłą, sól i olej wymieszać i ugniatać ciasto, podsypując trochę mąką. Kiedy ciasto będzie elastyczne, rozwałkować je i wycinać szklanką krążki. Następnie nakładać farsz i formować pierożki.
  • 3. Przygotowane pierożki wrzucić do gotującej się wody z 1 łyżką oleju. Kiedy wypłyną gotować ok. 2 min i wyciągnąć.

Porady

Do pierogów można przygotować skwarki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować