Złociste pierogi z gryczano mięsnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Kaszę ugotować według opakowania. Zrobić bulion z kostki rosołowej i 2 szklanek wody. Wlać do garnka i wrzucić piersi z kurczaka. Dodać 1 łyżkę soli. Gotować ok 30-40 min. Po czym wyciągnąć i zmielić razem ze śliwkami.
Rondelek rozgrzać z 50 ml. oleju i wsadzić pokrojoną w kosteczkę cebulę, gdy się zarumieni dodać do zmielonego mięsa. Wymieszać i dodać ugotowaną kaszę. Po czym ponownie wymieszać. Przyprawić vegetą i pieprzem.
2.Ciasto:
Mąkę, jaja, wodę ciepłą, sól i olej wymieszać i ugniatać ciasto, podsypując trochę mąką. Kiedy ciasto będzie elastyczne, rozwałkować je i wycinać szklanką krążki. Następnie nakładać farsz i formować pierożki.
3.Przygotowane pierożki wrzucić do gotującej się wody z 1 łyżką oleju. Kiedy wypłyną gotować ok. 2 min i wyciągnąć.
Komentarze