Piernik z powidłami

0 (0 ocen)

Ciasto dla osób lubiących korzenny smak i zapach unoszący się po domu podczas pieczenia:)

Składniki:

  • - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka miodu
    - 1 szklanka śmietany
    - 4 szklanki mąki
    - 6 jajek
    - 150g margaryny
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - 2 łyżki przyprawy do piernika
    - mały słoiczekpowideł śliwkowych
    - czekolada mleczna

Piernik z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem, żółtkami, dodać roztopiony miód. Wszystko wymieszać z mąką, dodać sodę, przyprawę do piernika, śmietanę, a na końcu pianę z białek. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną blaszkę (25-30cm). Piec godzinę w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół, posmarować powidłami i złożyć. Czekoladę rozpuścić na parze z odrobiną mleka, posmarować piernik.

Porady

Ciasto wychodzi wysokie więc można przekroić je na 3 części i posmarować powidłami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Piernik z powidłami