Piernik z powidłami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten piernik możecie upiec przed samymi świętami i będzie puszysty i wilgotny. Dodatek powideł śliwkowych sprawia, że piernik dłużej utrzymuje wilgotność i nadaje charakterystycznego smaku. Dla wzbogacenia smaku warto ale nie jest to konieczne przeciąć piernik na pół i dodatkowo posmarować powidłami.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mokre:
    1 szkl mleka
    3 jajka
    280 g powideł śliwkowych
    3 łyżki miodu
    180 ml oleju
    Suche:
    2 szkl mąki pszennej
    1 szkl mąki orkiszowej
    1 szkl cukru
    2 kopiaste łyżki kakao
    40 g przyprawy do piernika ale -raj
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    Polewa:
    125 g margaryny
    0,5 szkl cukru pudru
    3 łyżki wody
    3 łyżki kakao
    ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piernik z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    W jednym naczyniu połączyć mokre składniki. Do drugiego naczynia przesiać mąki dodać resztę składników i wymieszać.
    Do mokrych składników wsypać suche składniki i wymieszać nie miksować. Ciasto wlać do formy jeśli metalowa to wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 60 minut. Do suchego patyczka. Ostudzić.
    Polewa:
    Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozsmarować na zimnym pierniku i udekorować według uznania.

Porady

Przepis, który podaję jest na blaszkę o wymiarach 25*40 centymetrów. Ja piekłam w formie o kształcie choinki ale dodatkowo wyszła mi z niego jeszcze gwiazda.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować